Login

Signup

Rozhovor ke Dnům dobrovolnictví

23. 4. 2024 | 0 Comments
featured-image

Dny dobrovolnictví se konají každoročně v druhé polovině měsíce dubna. Letos si ho veřejnost i příspěvkové či neziskové organizace budou připomínat od 25. do 28. dubna.

Festival dobré vůle by měl lidem připomínat, že uplatnění pro pomocnou ruku či myšlenku lze najít kdekoliv a kdykoliv. A též by si lidé v tuto dobu měli uvědomit, že být dobrovolníkem, který přispívá k něčemu prospěšnému a dobrému, není jen výsadou produktivního či mladého věku, ale pomáhat a být potřebným lze skutečně v každém úseku lidského života.

Jen v české metropoli se v rámci Dnů dobrovolnictví koná letos téměř 35 akcí. Například na Chodově budou letos dobrovolníci pomáhat seniorům s moderními technologiemi a budou je učit, jak nenaletět různým nekalým obchodníkům. Páteční dopoledne v centru Amiga v Belgické ulici bude zase ve znamení psychologické lékárničky pro seniory. Ti se tu dozvědí, jak zvládat složité životní situace, kam se případně obrátit o pomoc a jak různé nelehké situace zvládat.

Naproti tomu nezisková organizace Letokruh sídlící na Praze 4 sází tentokrát na dobrovolnickou pomoc přírodě. Ve čtvrtek 25. dubna pořádá Letokruh od 13 hodin úklid Krčského lesa. Vítáni jsou všichni, kterým není stav naší přírody lhostejný. Dobrovolníci budou sbírat odpadky v lese v okolí Thomayerovy nemocnice. Ochranné prostředky a pytle na odpadky má Letokruh připravené pro každého zájemce.

A právě na organizaci Letokruh jsme se obrátili, abychom zjistili, jak se v současné době dobrovolnictví daří. Na otázky nám odpovídala ředitelka organizace a koordinátorka dobrovolníků Kateřina Karbanová.

Letokruh je neziskovou organizací na Praze 4, která dává široké veřejnosti povědomí o tom, co je to dobrovolnictví. Zajímavé je, že hlavně seniorům dává možnost naplnit jejich životy tím, že najdou uplatnění ve společnosti. Kde se třeba můžeme setkat se službami seniorských dobrovolníků?

Mezi nejčastější místa, kde můžeme potkat seniorské dobrovolníky, jsou mateřské školy, základní školy nebo dětské skupiny. Tam senioři pravidelně docházejí, aby dětem předčítali pohádky, hráli si s nimi nebo je doprovázeli na výlety apod. Pomoc seniorů je patrná také v zařízeních sociální péče pro ostatní seniory, kde dobrovolníci pomáhají s aktivizací ostatních seniorů. Dobrovolníky můžeme vídat i jako společníky osamělých seniorů, kdy za nimi docházejí přímo do jejich domovů a pomáhají jim vyměnit chvíle samoty za chvíle radosti a společného povídání. Ale ani to není všechno. Řada aktivních seniorů našla uplatnění i v knihovnách nebo ve zvířecích útulcích. A právě od toho je tu Letokruh, aby každému, kdo chce pomáhat, našel uplatnění přímo na míru podle jeho zájmů a podle chuti.

Kolik seniorů v současné době ve vašich barvách pomáhá?

To číslo je proměnlivé, ale určitě stovka aktivních seniorů to je.

A teď obráceně. Hlásí se k vám i mladá generace, že by chtěla pomáhat dobrovolnicky naopak starší generaci? Je to častý jev?

I mladé dobrovolníky máme v našich řadách. A to nás těší obzvlášť, protože poptávka dobrovolníků k osamělým seniorům stále značně převyšuje naši nabídku. Mladí dobrovolníci pomáhají seniorům třeba s digitálními technologiemi. A neocenitelná je i vzájemná diskuze, která pomáhá řešit řadu mezigeneračních témat.

Letokruh ale funguje i tak, že se zde senioři scházejí a vzájemně si obohacují životy. Připravujete pro ně řadu zajímavých kurzů a akcí. O co je největší zájem?

Letokruh se snaží o to, aby senioři nebyli pouhými konzumenty akcí a aktivit, ale aby i oni sami byli těmi, kdo tyto činnosti tvoří. Takové akce pak mají velký ohlas. Velmi oblíbený je u nás kurz S rozumem v hrsti, což je netradiční pojetí trénování paměti. Dále to jsou komentované procházky Prahou a také sobotní pravidelné výlety po Středočeském kraji.

V poslední době jsme zaznamenali zvýšený zájem i o přednášky na téma umělé inteligence a kybernetické bezpečnosti. A teď připravujeme novinku, kterou představíme v květnu. Půjde o kurz autohypnózy, která pomůže seniorům navodit si psychickou pohodu.

Jaký je podle Vás současný největší problém seniorské generace?

Spíše než jako problém vnímám takový postesk nad lehkou neochotou některých seniorů ke komunitnímu způsobu života. Přitom právě komunita může být pro seniora velice aktivizujícím podnětem a důležitým pomocníkem, když se senior ocitne v potížích. Určitou roli zde pochopitelně hraje i ztráta sebevědomí, kterou přináší seniorský věk. Pokud ale senior sebere odvahu a zapojí se do jakékoliv aktivity, velmi záhy pozná pozitivní dopady na jeho psychické a současně fyzické zdraví. Proto u nás v Letokruhu právě se sebevědomím seniorů pracujeme, dodáváme jim odvahu a příležitost být opět aktivní součástí společnosti. A tak není problém u nás potkat řadu aktivních seniorů, kterým je 60 nebo 70 let, ale výjimkou nejsou ani ti, kteří srší aktivitou a činorodostí a je jim 90 let.

Zdroj: PrahaIN

23. dubna 2024