Login

Signup

Představujeme: Lata – programy pro mládež a rodinu

29. 1. 2021 | 0 Comments
featured-image

Lata je pražská veřejně prospěšná organizace, která pomáhá dospívajícím, mladým lidem a rodinám v náročných životních situacích už přes 26 let.

Společným snem týmu Laty je „Mladá generace, která to dá!“ Tohle odvážné heslo znamená, že mladí lidé dokáží čelit výzvám, které jim život přináší a vyrůstají v rodině, která jim věří a umožní jim to.
„Učíme dospívající a mladé dospělé udržovat si vlastní psychickou stabilitu a zdravý vztah k sobě i druhým. Tím také usilujeme o prevenci rozvoje rizikového chování, psychických obtíží nebo sociálního selhání. Opíráme se přitom o to, že je důležité mít někoho, kdo v člověka věří a podpoří ho. Mladé lidi propojujeme s mentory a stejně tak jsme tu i pro celé rodiny.“

Zapojení dobrovolníků do role mentorů

V programu Ve dvou se to lépe táhne, propojují pracovníci teenagery a mladé dospělé (12-26 let) s o něco starším mentorem. Umožňují jim prožít bezpečný a přijímající vztah, ve kterém se rozvíjí, učí a zažívají pocit, že se něco daří.

Mentoři jsou dobrovolníci ve věku 18-30 let, které po celou dobu vede pracovník Laty. Mentor má sice jinou úroveň a paletu dovedností, ale i u něho dochází vlivem zkušenosti a odborné podpory k rozvoji sebe sama. Dobrovolnický program je akreditovaný Ministerstvem vnitra.
Mentor se s mladším vrstevníkem pravidelně vídá. Vzniká mezi nimi přátelsky laděný vztah a schůzky tráví běžnými aktivitami, od procházek přes kulturu až po sport. Přitom se objevují nejrůznější výzvy, které prověřují komunikační dovednosti nebo schopnost navazovat a udržet vztah. Mladší mentee díky tomu rozvíjí svoji osobnost úplně přirozeně.

Zaujala Tě Lata? Podívej se na jejich stránku o dobrovolnictví a zjistíš, jak se zapojit.

29. ledna 2021